ГО ПРЕНЕСУВАМЕ СООПШТЕНИТО НА АМБАСАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО БЕЛГРАД

Почитувани сограѓани,

Ве известуваме дека во сабота на 20 април 2019 година, од 07:00 до 19:00 часот, во просториите на Амбасадата на Република Македонија во Белград, на адреса: „Господар Јевремова" број 34, ќе се спроведе гласањето за нов Претседател на Република Македонија.

kliment 

На сите припадници на македонската национална заедница во Република Србија, како и на сите православни верници во земјата и во странство, упатуваме најискрени и најсрдечни честитки по повод големиот празник Св. Климент Охридски.

Празникот посветен на свети Климент Охридски, основачот на Охридската архиепископија, основоположникот на првиот словенски универзитет, и подвижникот на словенската писменост и култура, е настан кој ги надминува националните рамки и има огромно значење за европската култура и цивилизација. Токму визијата на свети Климент Охридски и на неговите учители, светите браќа Кирил и Методиј, за зближување на сите народи  и за градење на просперитетен, слободен и хуман свет e вградена  во темелите врз кои денес опстојува човечката цивилизација. Почитта и чествувањето на свети Климент Охридски е наша национална  гордост и траен влог во просперитетна иднина.        

ljubisa

Денес се простуваме со еден од најголемите македонски културни дејци на овие простори и Амбасадор на Република Македонија во Белград од 2009 до 2013 година, Љубиша Георгиевски.

Македонската заедница во Србија имаше чест и задоволство да го запознае овој, пред се прекрасен човек, кој со своите дела остави неизбришлива трага во нашето културно и општествeно живеење. Со своите дела, активности и заложби како Амбасадор на Република Македонија во Република Србија даде исклучителен придонес во зачувувањето на македонскиот национален идентитет, промоција на македонската култура и уметност, како и во образованието на македонски јазик на овие простори, за што вечно ќе сме благодарни.

I sednica

Конститутивна седница на Националниот совет на македонското национално малцинство одржана е на 02 декември во големата сала на Собранието на градот Панчево, на која што се потврдени мандатите на 23 члена на Советот.

Одма потоа одржана е и првата редовна седница на која што е избран претседателот на Националниот совет Борче Величковски и на на која што е усвоен новиот Статут на Советот.

borce izbori

77 од вкупно 79 верификувани електори ги бираа новите 23 члена на Македонскиот национален совет, на електорското собрание, кое што се одржа во Собранието на Република Србија во Белград. Листата на актуелниот претседател на Советот Борче Величковски оствари апсолутна победа, а воедно тоа беше и единствена листа што се кандидираше, па така предложените 23 електори ќе ги имаат сите места но новиот мандат на Советот.