23379660 10214979263413718 166781470 o

Претседателот на македонскиот национален совет Борче Величковски учествуваше на тркалезна маса на тема „Измени и дополненија на законот за правата и слободите на националните малцинства во Република Србија'' одржана е во Белград, во рамките на проектот за унапредување и комуникација на малцинските заедници, институции и медиуми во Р.Србија, во организација на Центарот за истражување на миграции, а под покровителство на Фондацијата за отворено друштво.

22729099 1930709536953465 4869785731147748936 n

По повод големиот и државен празник на Р.Македонија, 23 октомври Денот на револуционерната борба на македонскиот народ, во организација на здружението „Илинден'' од Јабука а под покровителство на македонскиот национален совет, се одржа чествување во рамките на кое претставниците на македонските организации и институции положија венци пред споменикот на револуционерот и учителот Гоце Делчев, единствената биста во Србија, која се наоѓа во склоп на ОУ „Гоце Делчев'' во Јабука.

vlcsnap 9676 11 17 06h21m59s886

Во просториите на Здружението „Кирил и Методиј„ од Нови Сад беше одржан работен состанок со претставници на Националниот совет на македонската национална заедница во Република Србија предводени од претседателот Борче Величковски.

okruglisto novi sad

Центарот за регионализам од Нови Сад организираше тркалезна маса, на која што се презентирани резултатите од истражувањето, спроведено во тек на претходните шест месеци во соработка со Канцеларијата за човекови и малцински права, а ги опфаќаат помалку бројните национални заедници: словеначката, грчката, чешката, украинската, русинската, еврејската и германската национална заедница. На тркалезната маса присуствуваа членот на Македонскиот национален совет и претседател на здружението ,,Кирил и Методиј'' од Нови Сад Драгољуб Костовски и активистот на здружението Горан Милошев.

22308534 1914357515255334 3459803700145820287 n

По повод големиот и државен празник на Р.Македонија,кој што го слави и македонската национална заедница во Србија како значаен настан од историјата на македонскиот народ 11 октомври Денот на народноослободителната и антифашистичка борба, во организација на Македонскиот национален совет се одржа пригодна свеченост, во рамките на која претставниците на македонските организации и институции положија венци пред бистата на револуционерот и учителот Гоце Делчев во Јабука.