POSETA OEBS 2

Претставничката на мисијата на ОБСЕ  во Србија, задолжена за националните малцинства г-ѓица Милица Родиќ во рамките на редовната активност на оваа меѓународна организација и постојаната комуникација со Националните совети на националните малцинства во Србија, го посети Националниот совет на македонската национална заедница во Панчево.

 inauguracija

Новоизбраниот претседател на Република Србија г-дин Александар Вучиќ организираше прием по повод инаугурацијата на место претседател на државата, една од трите највисоки функции во Србија. На приемот кој се одржа во Палата Србија беа поканети околу 5.000 званици, представници на јавниот живот во Република Србија од областите на политиката, економијата, уметноста, спортот, претставници и носители на јавни функции, медиумски личности и други, меѓу кои и претседателите на националните совети на националните малцинства. 

kraljevo poseta1

На покана на претседателката  на здружението ,,Кирил Пејчиновиќ'' од Краљево Марија Продановиќ и членовите, претседателот на македонскиот национален совет Борче Величковски во придружба со секретарот на Советот Зорица Митровиќ и потпретседателот на Извршниот одбор Никола Кипровски го посети здружението и во повеќечасовен разговор разјаснети се сите недоразбирања, преписки и реакции помеѓу Советот и здружението во изминатиот период.

klub16062017

ВД Заштитникот на граѓаните на Р.Србија Милош Јанковиќ во Белград организираше собир под наслов „Клучни резултати од годишниот извештај на Заштитникот на граѓаните на Р.Србија за 2016 година'' на кој учествуваа голем број на претставници на државни и јавни институции.

2017 06 Okrugli sto 04 1024x768

На иницијатива на членката на Советот на општината Врачар во Белград, Наташа Мијатовиќ, беше организирана тркалезна маса под наслов „Улога на националните совети во решавањето на проблемите на националните малцинства.'' Идејата беше да се утврди на кој начин локалната самоуправа може да ја подобри работата на тоа поле, во рамки на активностите на Канцеларијата за националните малцинства во општина Врачар.  На тркалезната маса учествуваше и претседателот на македонскиот национален совет Борче Величковски.