glogonj 2017 1

Во Глогоњ крај Панчево на 23 декември се одржа шестата по ред традиционална манифестација под наслов „Да не се заборават корените'' во организација на Домот на културата „Младост''. Оваа манифестација според зборовите на Славко Јовановски директорот на Домот на културата е замислен како своевидно одавање на почит на колонисите кои далечната 1946/47 година го населиле и оваа место воглавно од кумановското и кривопаланaчкото подрачје.

5 2 orig

Во Музејот на театарска уметност во Белград промовирано е ексклузивното издание на српски јазик на изборот драми од македонскиот писател  со светско реноме Јордан Плевнеш со наслов „Среќата е нова идеа во Европа“. На промоцијата присуствуваа абмасадорите на Португалија и Црна Гора, како и претседателот на Одборот за култура на Македонскиот национален совет Синиша Новески и секретарот Зорица Митровиќ.

sajam2017

На 62 Меѓународен саем на книги во Белград, на заедничкиот штанд ,,Војводина повеќе од книга'' меѓу изданијата на националните заедници кои живеат и работаат во Војводина беа изложени и најновите наслови на Новинско-издавачката установа ,,Македонски информативен и издавачки центар'' од Панчево.

DSCN4576

Во Народната библиотека во Белград во организација на Министерството за култура и информирање се одржа последната јавна расправа за предлогот на Стратегијата за развојот на културата на Србија од 2017 до 2027 година.

 

promocija 1


Пред многубројна публика во свечената сала на Домот на култура во Качарево, во рамките на 10та јубилејна манифестација ,,Собир на гајдари'' во организација на здружението ,,Вардар'' од Качарево и Македонскиот национален совет, одржана е промоција на книгата ,,Играчка и музичка традиција на Македонците во Качарево'' на младите автори, мастери по етномузикологија и членови на Форумот на млади Македонци, Јулијана Јовановиќ и Горан Милошев, двајцата од Нови Сад.