Ilinden JABUKA 1 komprimovana

Како и секоја година во Јабука, македонската заедница го одбележа најголемиот македонски празник Илинден. 116 години од Илинденското востание во Крушево и 75 години од кога во манастирот ,,Прохор Пчињски“ се одржа првото заседание на АСНОМ (Антифашистишко собрание на народното ослободување на Македонија), одвележано е со пригодна програма.

Слика 1


Од 22. мај до 31. мај 2019 година беше одржана манифестација „ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО НОВИ САД“ која по тринаесети пат, ја организира Здружението на граѓаните од македонското национално малцинство „КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ од Нови Сад. 

DMK Bg 1

Претседателот на Македонскиот национален совет Борче Величковски свечено ги отвори деветтите по ред Денови на македонската култура во Белград, која што ја организира здружението Македониум по повод чествувањето на сесловенските просветители св. Кирил и Методиј.

 

Културно-уметничкото друштво „Васил Хаџиманов” од Јабука кое постои и работи од 1963 година со променливи успеси, последните години за жал беше само друштво на хартија. Негде од јануари минатата година со иницијатива на Националниот совет на македонското национално малцинство во Србија и Здружението на граѓани припадници на македонсктото национално малцинство „Илинден” од Јабука, а во соработка со Домот на културата „Кочо Рацин” од Јабука и МЗ Јабука се постави нов управен одбор на друштвото а на чело е избран Милорад Младеновски од Јабука.

Традиционално, ден воочи дочекот на православната Нова Година, во Качарево во организација на здружението „Вардар” од Качарево, со подршка на Центарот за заштита на традицијата „Тоше Проески” и театарското катче „Видоје Дојчиновски-Даскалот” , а под покровителство на Националниот совет на македонското национално малцинство во Србија беше уприличен настан кој во својата основа има задача да ги сочува старите традиционални обичаи од заборавот. Покрај членовите на здружението и жителите на Качарево на настанот беше присутен и претседателотн на Советот Борче Величковски.