Zoka Kljmp

 

Канцеларијата ѕа човечки и малцински права на Република Србија во соработка со Канцеларијата на Советот на Европа на 19 март организираше претставување на резултатите кои се однесуваат на спроведувањето на Акционот план за остварување на правата на националните малцинства во рамките на проектот ,,Зајакнување на заштитата на националните малцинства во Србија".

OEBS

На 08-ми март во просториите на Националниот совет на македонската национална заедница  се одржа состанок помеѓу представниците на ОБСЕ во Србија г-ѓа Милица Родиќ и  господин Иан Банкрофт со претседателот на Националниот совет Борче Величковски. 

Sastanak Ružić 2

На 5 март годинава Министерот за државна управа и локална самоуправа Бранко Ружиќ со своите соработници одржа прв состанок со представниците на Националните совети на националните малцинства во Србија по изборите кои беа одржани на 04 ноември минатата година. На оваа седница присуствуваше претседателот на Националниот совет на македонското национално малцинство Борче Величковски придружуван од членот Озрен Симјановски. 

Forum 2

Во рамките на проектот „Заговарање на изградување на законодавната рамка на интегративната политика , на 5 март 2019 година Форумот за етнички односи во соработка со Фондот на отворено општество, одржа округла маса под наслов „Унапредување на нормативната рамка на интегративната малцинска политика“, вo Meдија центарот во Белград. 

 Izvršni odbor 1

На 01 март годинава во просториите на националниот совет на македонското национално малцинство во Панчево се одржа првата седница на новиот состав на Извршниот одбор на Националниот совет. На седницата присуствуваа сите новоизбрани членови, Никола Кипровски во функција претседател, Добре Трајковски во функција потпретседател и членовите Озрен Симјановски, Љиљана Најдовска и Ивана Цветковиќ.