Baze i Goce

Традиционалната манифестација ,,Собир на гајдаџии“ одржана е по 13 пат во Качарево, во организација на здружението ,,Вардар“. Гајдаџиите од цела Србија и од Македонија настапија во прекрасно уредениот амбиент на регионалната канцеларија на Македонскиот национален совет во Качарево. Манифестацијата свечено ја отворија Љиљана Најдовска во име на организаторот и претседателот на Националниот совет Борче Величковски.

Ilinden JABUKA 1 komprimovana

Како и секоја година во Јабука, македонската заедница го одбележа најголемиот македонски празник Илинден. 116 години од Илинденското востание во Крушево и 75 години од кога во манастирот ,,Прохор Пчињски“ се одржа првото заседание на АСНОМ (Антифашистишко собрание на народното ослободување на Македонија), одвележано е со пригодна програма.

Zelnik 1

На 22 јуни годинава во Качарево во организација на здружението на граѓани припадници на македонското национално малцинство „Вардар од Качарево се одржа традиционалната манифестација „Зелник фест“ . Манифестацијата ја отвори претседателот на Националниот совет на македонското национално малцинство во Србија Борче Величковски. 

Слика 1


Од 22. мај до 31. мај 2019 година беше одржана манифестација „ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО НОВИ САД“ која по тринаесети пат, ја организира Здружението на граѓаните од македонското национално малцинство „КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ од Нови Сад. 

DMK Bg 1

Претседателот на Македонскиот национален совет Борче Величковски свечено ги отвори деветтите по ред Денови на македонската култура во Белград, која што ја организира здружението Македониум по повод чествувањето на сесловенските просветители св. Кирил и Методиј.